Praktijkexamen

Het CBR verzorgt in Nederland de rijexamens. Tijdens het examen beoordeelt de examinator of je vlot en veilig aan het verkeer kan deelnemen. Het is heel belangrijk dat je goed voorbereid bent en veel zelfvertrouwen hebt.

Tijdens het examen mag een rij-instructeur meerijden. Dit is zeker aan te raden. Als iets niet lukt dan weet je instructeur wat nog geoefend moet worden.

De rij-instructeur mag vertalen als je geen Nederlands spreekt.

Tussentijdse toets

In Nederland is het mogelijk om een proefexamen af te nemen, de zogenaamde tussentijdse toets (TTT). Deze tussentijdse toets wordt na ongeveer driekwart van de cursus afgenomen. Tijdens de TTT maak je eerst kennis met het CBR en de examinator.

Andere voordelen zijn:

  • De TTT is op hetzelfde niveau als een echt examen.
  • Je leert je sterke en zwakke punten kennen.
  • Je kan een vrijstelling verdienen voor je bijzondere verrichtingen; dit betekent dat je bij je eerste examen deze niet meer hoeft te doen, ook de technische vragen over de auto horen hierbij.
  • Je hebt minder stres op je echte examen.
IMG_5951

Het praktijkexamen duurt ongeveer 35 minuten. Een grote deel wordt gereden met de aanwijzingen van de examinator. Er is ook een stukje zelfstandig rijden met behulp van navigatie.

Het is niet erg als je verkeerd rijdt, zolang je maar veilig rijdt. Dat is het belangrijkste punt.

Rijbewijs vanaf je 17e

Op dit moment mag je al vanaf je 17e je rijbewijs halen. 2toDrive betekend dat je tot je 18e verjaardag onder begeleiding moet rijden.